LIVING WITH A GREEN HEART

PRIDRUŽENI
PARTNERJI

KADROVSKA ASISTENCA

 KAKO SKRBIMO ZA FIZIČNO IN MENTALNO ZDRAVJA SODELAVCEV V PODJETJU KADROVSKE STORITVE D.O.O. 

V že »normalnih« razmerah, je pomembno, da se izvajajo ukrepi za izboljšanje zdravja na delovnem mestu, v letu 2021, ki je bilo res noro leto iz razloga razglašene Pandemije zaradi Covid-19, pa je bilo to še toliko bolj pomembno. Predvsem iz razloga, ker se je večinoma delalo od doma.

V začetku leta, ko je bila država zaprta in smo delali od doma, smo si s sodelavci zadali cilj, da v mesecu januarju in februarju prehodimo čim večkrat 5km. Spodbujali smo se tako, da smo si v skupino, ki smo jo ustvarili na messengerju, pošiljali slike prehojenih poti in razglede, ki so se nam pri tem ponujali. Ker je hoja nekaj najbolj enostavnega je bil tudi odziv s stani sodelavcev zelo dober.

S članki smo zaposlene ozaveščali o pomenu spanja in pripravili med zaposlenimi anketo o spanju in spalnih navadah, ter pri tem prišli do zanimivih rezultatov.

Na pomlad smo izvajali vaje za urjenje možganov in poskrbeli za zmanjšanje spomladanske utrujenosti z razstrupljanjem in nadaljevali s hojo. Maja so nam razmere dopustile, da smo se lahko po dolgem času podružili, tako smo skupaj z družinami odšli na pohod po Lovrenških okoliških hribih. Takšno druženje, je bilo za vse zelo pozitivno, tudi iz duševnega vidika, saj je pogovor le preko ekranov in telefonskih linij zelo neoseben – navsezadnje smo ljudje čuteča bitja, ki potrebujemo tudi dotik, objem in druženje.

Čez poletje smo kolesarili, skrbeli za zadostno hidracijo in osvežitev na morju in bazenih. Na jesen, ko smo se vrnili nazaj v pisarne, smo uvedli aktivne odmore in poskrbeli za razgibavanje v pisarni. Je že tako, da predvsem sedeč položaj in statično delo povzročata zategnjenost v vratu, bolečine v hrbtu in križu, ter zatekanje nog.

V oktobru smo spodbujali ustvarjalnost zaposlenih in priredili tekmovanje iz izrezovanja buč za halloween. Ker je bil novembra ponovni porast okuženih, žal tudi v našem podjetju, smo ponovno ozaveščali s članki kako skrbeti za izboljšanje odpornosti. Vključili smo tako gibanje, prehrano, vitaminske dodatke in skrb za duševno zdravje.

Konec leta smo vsak dan odpirali okence na adventnem koledarju, kjer je bilo v vsakem okencu nekaj, s čimer smo si sodelavci polepšali dneve z lepimi mislimi, dejanji, aktivnostmi. Nihče si ni niti mislil, koliko dobrega smo naredili tekom leta drug za drugega. Okenca so nas na to opomnila.

Imamo veliko srečo, da se s sodelavci zelo dobro razumemo in da smo si bili drug drugemu v oporo – kadar koli je kdo naletel na oviro, je vedno kdo pristopil in pomagal. Če ni bilo mogoče drugače, tudi preko telefona – smo se skupaj nasmejali, tudi zjokali in je bilo lažje. Včasih za duševno zdravje potrebuješ samo nekoga, da ti prisluhne, drugič greš z osebo na sprehod in je lažje, včasih ga pa presenetiš in mu pocinglaš na vrata, ter s seboj prineseš kaj sladkega in je svet lepši. Da, tudi tako se da, če si v takšnem timu, kot smo mi.

  – Zvezdana Lubej, Ustanoviteljica Kadrovske asistence